Kom igång med löpningen på riktigt

När solen kommer fram efter månader av mörker åker joggingskorna fram för många. En del väljer dessutom att träna inför ett lopp eller två i sommar. Men att fortsätta springa i gamla banor kan göra det svårt att nå nya resultat. Här kommer lite tips på hur man boostar sin löpträning till sommaren.

Öka farten

Att våga öka farten är förstås ett bra sätt att skapa en ny konditionsnivå. Detta är lättare sagt än gjort men med rätt träningsmetoder går det lättare. Att långsamt fasa in en högre hastighet med hjälp av intervaller kan vara ett sätt. Är man van att jogga i samma lunk kan det upplevas rejält flåsande att plötsligt börja etablera en ny nivå i sin löpträning. Med hjälp av intervallerna kommer man lyfta konditionsnivån i etapper. Här kommer några förslag på träningspass:

  • 4 × 400 meter passar bra för dem som har tillgång till en löparbana. Vilan mellan upprepningarna bör vara två minuter. Man bör hålla ett kontrollerat men högt tempo.
  • 2 × 3 km med 5 minuters vila mellan. Här kan man prova att springa varje upprepning lite fortare än man är van. Det går relativt lätt när man har en 5 minuter lång vila att se fram emot.

Skaffa bättre utrustning

Det kan bli mer fart under skorna om man skaffar lite nya löpargrejor. Kanske är det dags att byta ut löparkläderna mot några nya moderna träningströjor och löparskor. Man vill ha kläder som andas och känns lätta mot huden. De som aldrig sprungit med en löparklocka som har GPS-funktion, kommer garanterat bli bitna om de provar. Det är betydligt roligare att kunna se hur snabbt och långt man faktiskt springer. Detta fungerar även på en mobiltelefon, men med en klocka blir det hela enklare.

Sikta mot ett tydligt mål

Att ställa upp i ett lopp med ett tidsmål gör träningen roligare och dessutom mer effektiv. För många nybörjare kan ett 10 km lopp vara en bra början. Att klara milen på en timme är ett bra första mål. För den något mer vane löparen är 50 minuter en fin skalp att ta. Den som hellre springer längre bör snegla på halv och helmaraton. För halvmaraton är 2 timmar en klassisk gräns för nybörjare och för ett helt maraton är 4 timmar, alternativt att bara ta sig runt, bra mål att sikta på. Att springa ett maraton under fyra timmar kommer dock ta mycket tid i anspråk. Det gäller att man har gjort rätt mängd långa träningspass för att vänja kroppen.