Vilan efter träningspasset

Vad man gör efter träningspasset spelar större roll än vad man tror. För att passet inte ska gå till spillo krävs rätt åtgärder. Här kommer tips och idéer på hur man bäst återhämtar sig.

Efter att träningen är slutförd

Efter ett träningspass är det viktigt att snabbt känna sig fräsch igen. Att fylla på vätskedepåerna är viktigt. Har det varit hett kan elektrolyter vara att föredra. Inom en timme kan det vara klokt att äta en väl sammansatt måltid. Håller man på med en tävlingsidrott kan det vara smart att snabbt inta ett mellanmål direkt efter träningspasset för att påskynda processen att fylla på kolhydratlagren i kroppen. Detta är vanligen inte lika viktigt för motionärerna. Förutom näringsbiten är det bra att mentalt återhämta sig snabbt. Olika produkter med lite lyxkänsla för hud och hår kan faktiskt göra mer än man tror. Även olika parfymer för herrar och damer kan sätta en extra guldkant på tillvaron efter träningspasset. Det finns nu många olika sportiga varianter och extra lyxig parfym för dam och herr.

Den viktiga vilan

Att vila efter ett träningspass behöver inte betyda att man går direkt till sängen. Många tränar exempelvis på morgonen och går därefter till jobbet. Vilan syftar snarare till att man inte tränar de närmaste 24-72 timmarna. Detta beror förstås på träningstyp och intensitet. Att exempelvis styrketräna sina armmuskler, i syfte att musklerna ska växa, kräver den längre vilan. Då är det i princip att elda för kråkorna, som talesättet lyder, att börja med armträning redan dagen efter. Muskler tar tid på sig att växa och den processen är dum att störa. Tränar man något lättare kan man förstås träna varje dag även om vilodagar alltid bör läggas in. Även de som tränar för att gå ned i vikt, kan ta skada av att träna hårt allt för ofta. Detta skapar stress i kroppen som kan hålla kvar vikten och skapa trötthet. De riktigt hårda träningspassen bör hållas till två till tre gånger per vecka. Mellan dessa fungerar promenader och något lättare träningspass bra.