Kul träning framför datorn

Teknologin har gått framåt i en rasande fart under de senaste årtiondena och för många syns det nästan omöjligt att leva utan att vara uppkopplad online. Där internet började som en källa för efterforskningar och emails kan människor idag plugga, umgås, jobba och underhållas av sina datorer. Även träning går alldeles utomordentligt framför datorn och det har varit särskilt aktuellt under den senaste tiden då fler håller sig hemma.

Ett stort urval

Går du in på nätet kan du hitta hundratals träningspass av alla möjliga sorter: yoga, aerobics, crossfit, bollywooddans, boxning, styrketräning, löpning och så vidare. De består antingen av videor av olika längd eller är streamade live på utsatta tider, och utbudet är helt enormt. Vissa är gratis, andra är regelrätta betalkurser.

För att du ska kunna ta del av de här olika passen är det smart att skaffa ett justerbart laptopbord som låter dig se vad som händer på skärmen oavsett om du står, sitter eller ligger. I de allra flesta fallen behöver du ingen eller minimal utrustning för att kunna delta, men det finns också pass som kräver olika redskap som till exempel en träningscykel för ett spinningpass, gummiband för pilates eller en kettlebell för styrkelektioner.

Många populära instruktörer

Det finns pass av varierande svårighetsgrad men några av de populäraste träningsinstruktörerna online är svenska Hanna Öberg som fokuserar på styrketräning, Jen Heward som kör tunga intervallpass med en kombination av kondition och styrka och Adriene som håller yogakurser för både nybörjare och erfarna. För dig som är lite äldre finns det också fantastiska pass där du antingen sitter ner eller kör kortare omgångar som går ut på att du ska gå 3000 steg eller förbättra din balans. Till det kommer ett stort antal träningsappar som hjälper dig att hålla formen och motivationen, och har du bara skärmen i rätt position kan du förvandla ditt hem eller ditt kontor till en träningslokal på ett par sekunder.