Muskler mot artros

Många förknippar muskler med något som enbart har med styrka att göra, till exempel att lyfta tungt eller att bära. Medan musklerna förvisso har med fysiska prestationer att göra är de dock till för så mycket mer. Visste du att dina muskler stärker och avlastar ditt skelett? Att de ökar din metabolism och ger dig bättre hållning?

För dig som lider av problem med lederna är det viktigt att du har en bra muskulatur då det kan underlätta ditt liv avsevärt. Har du drabbats av artros kan musklerna hjälpa dig på flera sätt, inte minst genom att stärka området kring den värkande leden, men också genom att öka din rörlighet. Du kan få hjälp och massor med nyttig information om sjukdomen hos https://www.artros.org som kan bli en riktig livsförändrare för dig som trodde att det var kört. Här kan du läsa mer om hur dina muskler kan bli en integral del av din förbättring men också ett effektivt sätt att motverka åldrandet och dess naturliga nedbrytning.

Inte bara bodybuilders

Det finns en felaktig uppfattning om att rejäl muskelträning får dig att se ut som en bodybuilder. Särskilt kvinnor känner ofta ett visst motstånd mot styrketräning då de är rädda att få en stor och maskulin kropp. För det krävs dock en helt annan typ av insats, bland annat genom kopiösa mängder mat i kombination med timmar på gymmet, och du kommer inte ens i närheten genom dina dagliga övningar. För en frisk kropp är muskelmassa mycket viktig och det går alldeles utomordentligt att skaffa starka muskler hemma med hjälp av några enkla redskap och din egen kroppsvikt. Forskning har visat att det till och med är bättre att vara överviktig men med bra muskelmassa än att vara smal utan muskulatur. Det optimala är däremot en normal kroppsvikt och muskulatur, särskilt för dig med ledproblem.

Dina muskler påverkar också din kroppshållning då de håller allt från ditt skelett till dina organ på plats. Det leder i sin tur till att dina leder avlastas och att du undviker spänningsvärk i exempelvis nacke, axlar och höfter. Att gå, stå och sitta rätt är mycket viktigt för att dina leder ska fungera korrekt och musklerna kan bli till stor hjälp.

Sist men inte minst behöver du också muskler för att kunna klara fall. Är du stel på grund av din artros finns det högre risk för att du trillar, och dessutom att du trillar illa. Att falla rätt är något av en konstart som atleter och ryttare får lära sig men om du är stel i lederna är det inte alltid lika lätt. Med en bra muskulatur har du fått en naturlig vaddering i hela din kropp som kan rädda dig från värre skador och som gör det lättare att komma på fötterna igen.