Träna hemma istället för på gym

Trots att det har blivit väldigt populärt för människor i alla åldrar att besöka ett gym några gånger i veckan finns det de personer som inte har samma möjlighet. Anledningen till detta varierar mellan personer, vissa kanske inte har tiden till att besöka ett gym medan andra inte har ett gym i närheten. Du kanske inte har råd till att gå på gym och måste då hitta ett annat alternativ. Ett av dessa alternativ är att träna hemma. Det finns en lång lista på övningar du kan utföra utan några redskap. Det enda du egentligen behöver är bekväma träningskläder, men skulle du vilja använda vikter eller liknande är även det möjligt.

Träna hemma

Det finns flera fördelar med att träna hemma och det är inte särskilt svårt att komma igång. Vare sig du bestämmer dig för att skapa ett eget hemmagym eller utföra dina övningar utan utrustning finns det en del tips på hur du tränar bäst. Om du till exempel vill gå ner i vikt eller förbättra din kondition kan du börja med att gå på promenader. Genom att öka takten eftersom kommer du inse att det tar längre tid innan du börjar känna dig trött. Även om du är intresserad av att bli starkare kan promenader eller joggingturer hjälpa med det. Vill du däremot inte gå ut för att träna finns det flera övningar du kan utföra hemma, allt du behöver är tillräckligt med utrymme och möjligtvis en träningsmatta. Exempel på övningar du kan göra hemma är:

  • Armhävningar.
  • Sit-ups.
  • Dips.
  • Utfall.
  • Knäböj.
  • Plankan.

Vill du däremot starta ett riktigt hemmagym kan det krävas att du köper en del utrustning. Det är möjligt att köpa allt från hantlar till stora träningsmaskiner. Men eftersom träningsmaskinerna tar upp ganska stor plats kan det vara bra att börja med mindre vikter. De större maskinerna kan dessutom kosta en hel del och har du ont om pengar är det bäst om du letar efter billigare alternativ. Därför är det bättre att börja smått och spara pengar till mer utrustning.

Fråga om tips

Du som är nybörjare och vill börja träna men inte vet hur du ska gå till väga kan prata med en tränare. Du behöver inte köpa ett medlemskap på ett gym för att få den hjälp du behöver. Det finns flera erfarna tränare som kan ge dig tips på hur du tränar hemma. De kan också hjälpa dig genom att visa hur du gör vissa övningar. Vill du ha ett komplett träningsprogram och tips på vad du ska äta för att komma i form på ett hälsosamt sätt kan de även hjälpa dig med det. Är det bara maten du är orolig över går det också att prata med en dietist.