Ge dig tid för träning

Brist på tid, motivation och lust är några av de vanligaste anledningarna till att vi inte motionerar tillräckligt. Det resulterar ofta i en ond cykel där man inte tränar därför att man inte har energi, och inte har energi eftersom man inte tränar.

Alla studier visar på att det inte finns någonting mer hälsobringande än träning, både fysiskt och psykiskt, och att ta sig några minuter för att röra på sig är precis det man behöver när man känner sig trött eller brister i koncentration och kreativitet. Är man på väg att skriva ett tal, att göra ett prov eller en presentation, att plugga eller att bara utföra enkla vardagssysslor kan fysisk aktivitet vara just det man behöver för att kunna prestera bättre. Trots att det finns fantastiskt hjälp att tillgå inför ett högskoleprov så är det ändå träningen som kan ge dig den där lilla extra, välbehövliga boosten för att göra bra ifrån dig!

Alla har fem minuter

Eftersom inte alla har direkt tillgång till gym eller tennisbanor så kan det vara svårt rent praktiskt att motionera så ofta som man kanske skulle vilja. Bor man lite avlägset kan något så enkelt som att handla mat eller spela badminton vara ett projekt som tar ett par timmar, men då gäller det att finna bra alternativ. Idag vet man att det absolut farligaste man kan göra för sin hälsa är att inte röra på sig; ett stillasittande liv leder till avsevärt ökade risker för allt från hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, cancer till demens och depression. För att en människa skall räknas som stillasittande brukar man säga att hon tar färre än

5000 steg om dagen medan människor som går mellan 10 000 och 15 000 är aktiva och därmed mindre benägna till ovanstående sjukdomstillstånd.

Det finns däremot ingenting som säger att man måste ta alla dessa steg på en och samma gång. Tvärtom visar många undersökningar att det är nyttigare att röra sig lite och ofta än sällan och mer koncentrerat. Människor som går överallt, till exempel till och från jobbet, har med andra ord en bättre allmänhälsa än människor som tränar i en timme om dagen, men sitter under resten av dygnet. Ett mycket effektivt sätt att få sin stegkvot om dagen är att stå och trampa i några minuter varje timme, vilket hjälper blodcirkulationen och syretillförseln till kropp och hjärna. Att ha några hantlar till handa på kontoret eller vid soffan eller att byta ut bilen mot en cykel är andra sätt att klämma in värdefull motion i den stressfyllda vardagen. På så sätt kommer man så att säga igång igen och det är guld värt när man sitter och förbereder sig inför det som komma skall.