Träning och viktminskning

En vanlig anledning till att träna är att man vill gå ner i vikt. Vilken anledning som helst som gör att man rör på sig är naturligtvis av godo, men något man ska ha klart för sig är att det inte är träning som i första hand gör att man går ner i vikt, utan kosten. Om man endast börjar träna och inte förändrar något i sin kost kommer det sannolikt att dröja mycket länge innan man märker någon skillnad i sin vikt. Det beror helt enkelt på att det är mycket lättare att äta kalorier än det är att göra sig av med dem; det tar bara några minuter att äta en hamburgare, men det går åt nästan en timmes löpträning för att göra sig av med kalorierna från den (och viktnedgång handlar ju bara om att förbränna fler kalorier än man får i sig). Om man verkligen vill gå ner i vikt effektivt måste man därför se till att äta kalorifattigare mat. Man kan till exempel använda sig av måltidsersättningar som Yokebe för att kickstarta sin viktnedgång.

Med det sagt finns det vissa träningsövningar som är optimala att utföra om man just tränar med målet att gå ned i vikt. Detta eftersom de fokuserar på att bygga upp de stora muskelgrupperna i kroppen, som ben, rumpa och bål. Genom att öka muskelmassan i dessa stora muskler ökar också kroppens förbränning, vilket gör att träningen exponentiellt kommer att bli mer effektiv på att förbränna energi. En sådan övning är burpees, som utförs genom att man från liggande position på mage gör en armhävning, kommer upp på fötterna och hoppar upp med raka armar, för att sedan gå ner och göra en armhävning igen, och upprepa. En liknande effektiv övning är mountain climbers. I denna övning är utgångspositionen att man står i plankposition på händerna. Därifrån lyfter man sedan ett ben i taget och drar upp knät mot armbågen, i en rörelse som om man klättrade uppåt. Ytterligare en övning som tränar framförallt benen är utfall. Dessa är en utmärkt övning för de som just har börjat träna, eftersom man enkelt kan bygga på övningens intensitet i takt med att man blir starkare; man kan till exempel börja hålla i vikter för att lägga till tyngd, och utföra vridningar med överkroppen för att inkorporera bålen i övningen.

Genom att kombinera dessa styrketräningsövningar med konditionsträning, som bränner extra kalorier, kommer man snart att märka resultat både på sin vikt och sin allmänna kondition.