Träning och sömn

Träning lindrar sömnbrist

Personer som lider av sömnbrist kanske känner att det sista de orkar ta tag i, är träningen. Men det är just då som träningen kan hjälpa till att lindra och till och med bota sömnbristen. Vid motion och rörelse påverkas nämligen hjärnan, då den producerar ämnena tryptofan och serotonin som är viktiga vid sömn och som får oss att koppla av och falla i dvala. Istället för att börja ta sömnpiller på löpande band eller häva i sig antidepressiva som läkarna gärna skriver ut, så kan det alltså vara bra att börja röra på sig som ett första steg. Börja lite lätt och utöka när du känner att du börjar kunna vila någorlunda okej igen. Först då kan du sätta igång med hårdare träning.

Viktigt med sömn vid träning

Om man inte lider av sömnsvårigheter, men skaffar sig ett leverne där man sover för lite och samtidigt tränar extremt hårt, kan det bli svårt för kroppen att återhämta sig och kan öka skaderisken. När man utsatt kroppen för någonting som kräver återhämtning, vilket kan vara ett skönhetsingrepp, en natts festande, ett besök till Distriktstandvården som lett till tandutdragning eller inopererande av implantat, m.m. så ska man åtminstone vänta något eller några dygn med stenhård fysisk träning.

Har man sovit näst intill 0 timmar natten innan, bör man också överväga om man ska köra det där tuffa passet eller inte. Gör istället lågintensiv träning om du sovit dåligt och gör det inte till en vana att lägga dig sent om du ska upp nästa dag och köra morgonpasset på spinning, löpning eller vad det nu kan vara. Tänk också på att om du tränar ofta och hårt, bör kroppen få sömn även nästa natt för återuppbyggnad av muskler och mjukdelar.

Träning vid fel tidpunkt som påverkar sömnen negativt

Träning är bra för oss och för vår nattsömn, rent generellt, men det finns tidpunkter på dygnet då man ska undvika träning för att kunna sova gott. Lämna hård aktivitet till efter kl. 9 eller träna vid tidig kväll eller sen eftermiddag då kroppen är som starkast. Det här med träningsrytm varierar från person till person – många tycker om att träna det första de gör på dagen, för att få det överstökat och koncentrera sig på annat medan andra föredrar att träna efter jobbet. Enligt studier har det visat sig att män får bäst träningsresultat om de tränar på morgonen fastande, medan kvinnor hellre ska träna på eftermiddagarna, inte alltför långt från en måltid eftersom de då lättare bränner fett. Detta har dock ingenting med sömnen att göra. Hur det än är ska man dock undvika att träna alltför tidigt på morgonen och för sent på kvällen. Låt det gå ca 3 timmar mellan träningspasset och läggdags för att kunna varva ned och somna in.