Högintensiv intervallträning

Vill du bli en snabbare löpare? Eller vill du bara träna effektivt och bli starkare? Oavsett vad du har för mål kan högintensiv träning hjälpa dig. Intervallträning kan låta svårt och komplicerat, men så behöver det inte alls vara. Det är också roligt och jobbigt, och alldeles, alldeles underbart. I den här artikeln förklarar vi allt du behöver veta, och lite till. Högintensiv träning är dock inte något man sysslar med utan att det känns i kroppen. Det kan vara plågsamt och det är ingenting att sticka under stol med. Men vill du bli bättre måste du träna i överfart. Och det som är så roligt och inspirerande är att högintensiv intervallträning verkligen ger resultat. Du utmanar dig själv och testar gränserna, och du blir snabbare. Den känslan är värd allt slit och all smärta. Så bär alltid med dig den målbilden under träningen – hur du blir snabbare, hur du klarar de där tiderna du drömt om och hur du går i mål i det där loppet du tränat inför.

Träna effektivt med högintensiva intervaller

Högintensiv intervallträning tros bli en av de största träningstrenderna 2018. Intervallträning är ett samlingsnamn för olika träningsmetoder som är menade att förbättra snabbhet, styrka och uthållighet kombinerat i en metod. Att träna intensivt på detta sätt i i grupp är det alltså med andra ord många som tycker om och förkortningen på denna träningsform kallas för HIIT. Undersökningen som förutspått att HIIT kommer ligga på topp inom träningstrender detta år är gjord av American College of Sports Medicine och har pågått sedan 2006. Intervallträning används också ofta som uppvärmning inom många sporter och kan utövas på flera olika sätt inom många träningsområden. Det är inte alls så svårt som man kan tro om än det är en väldigt intensiv träningsform och dessutom kan denna metod användas vid många tillfällen som t.ex. på spinningcykeln, löpbandet eller roddmaskinen. När man tränar så pass intensivt som man gör vid intervallträning så är passen dessutom sällan över 30 minuter, vilket gör det till en träningsform även för de som har lite tid över i sin vardag.

Olika former av intervallträning

Den första typen av intervallträning kallas för tröskelintervaller och är främst tillämpad inom löpning för att träna kroppen att hantera ökad mängd mjölksyra på ett bättre sätt. I intervallträning så tränar man intensivt för att sedan sänka tempot en kort stund. Farten under passet vara ungefär den medelhastighet man maximalt orkar i 60 minuter.En annan form av intervallträning är repetitionsträning som ökar löparens löpeffektivitet. Vanligtvis är repetitionerna många men under kort tid. Det är viktigt att inte köra för hårt per repetition och att man vilar ordentligt stunderna mellan varje repetition. Varför man önskar bli helt fri från mjölksyra är för att det är rörelsemönstret i hög fart som ska tränas och om man är trött så är det svårare att röra sig. Det är dessutom bra att ha sköna kläder att träna eller löpa i men är kanske inte alltför fashionabla så då kan det vara kul att skapa sin egen t-shirt med tryck på fritiden som man kan ha på sig utanför träningen.