Vilken träning är bäst?

Det är inte alltid lätt att hitta motivationen för att dra sig iväg till gymmet eller ge sig ut i halvmörkret en kall vintermorgon för att springa. Att börja träna för den ovane som helst hittar på ursäkter för att inte röra på sig, är inte en enkel match men det finns några tips att ta vara på. Om du känner igen dig men samtidigt vet att du behöver köra igenom kroppen några gånger per vecka, kan du glädja dig med att du faktiskt inte behöver träna som en galning i timmar för att träningen ska ge effekt. Faktum är att studier även har påvisat att hård träning över 7,5 timmar per vecka faktiskt kan skada hjärtat istället för att stärka det. Det brukar kallas för överträning och kan vara skadligt på många sätt.

Vardagsmotionen är bäst

Att röra på sig regelbundet under dagen utan att kalla det träning är faktiskt den bästa metoden för att hålla sig i form. När människan levde på stenåldern gick man inte på gym. Man jagade, byggde sina hem för hand och var ständigt tvungen att förflytta sig dit maten fanns. Visserligen dog man tidigare än nu, men det berodde på andra faktorer så som dålig hygien och avsaknad av läkarvård när man blev sjuk. För att inte tala om våld och olyckor som drabbade fler människor då än det gör nu. Svårt att tro men tack vare media, får vi reda på mer och får också känslan av att det är värre idag än förr i tiden.

Som sagt, vardagsmotionen är A och O för ett hälsosamt liv. Om du tränar hårt i 2 timmar och sitter ner resten av dagen, får din träning mindre effekt än om du skulle ha en rörlig vardag. Tyvärr är det så idag att arbeten är olika och jobbar du som busschaufför rör du mindre på dig än om du vore en cyklande brevbärare eller snickare. Därför måste du anpassa din träning efter ditt liv. Även om du har ett stillasittande arbete kan du se till att gå eller cykla till jobbet om morgnarna och gå ut och gå i varje liten paus under dagen. Se också till att bli mer rörlig på helgerna eller när du är ledig.

Den intensiva träningen

Man har kommit underfund med att man endast behöver träna stenhårt i max 4 minuter för att det ska ge effekt, och då menar man stenhårt. Om du någon gång sett Michael Mosleys experiment, kanske du lade märke till att han tränade som en galning i 1 minut, vilade en minut och gjorde om övningen 3-4 gånger några dagar i veckan. Detta förbättrade hans hjärta. Du behöver således inte träna i timmar varje dag och svettas ut litervis med vatten för att uppnå resultat. Idag finns det även träningspass på gym som håller på i 30 minuter, men där du får jobba enormt mycket under den korta tiden som finns.