Träning och återhämtning

För att man ska få de träningsresultat man vill ha är det inte bara viktigt att man ger allt under själva träningspassen, utan också att man ger kroppen en chans att återhämta sig mellan passen. Annars finns risken att träningen kommer att ha motsatt effekt, och att man bryter ned kroppen istället för att bygga upp den och göra den starkare.

Återhämtningen börjar egentligen så snart man har gjort den sista repetitionen eller tagit det sista steget av träningspasset. Då är det nämligen viktigt att man varvar ned i ungefär en kvart innan man avslutar träningen helt. Att varva ned kan innebära att man joggar långsamt eller på annat sätt håller igång kroppen på en lägre intensitetsnivå än under träningen. Poängen är att blodcirkulationen ska hållas igång en stund efter att man slutat träna, för att kroppen ska få en chans att transportera bort slaggprodukter som mjölksyra från musklerna. Det kommer att göra att man känner sig redo för ett nytt träningspass snabbare än om man struntar i att varva ned – då kommer man istället sannolikt att lida av rejäl träningsvärk.

Så snart man är klar med nedvarvningen (och stretchningen, om man vill hålla sig rörlig), ska man sedan se till att fylla på kroppens reserver så snart som möjligt genom att äta och dricka något. Självklart ska man dricka vatten även under träningspassets gång, men eftersom det kan vara svårt att hinna med eller komma ihåg det ibland, är det viktigt att alltid ha för vana att dricka vatten när man är färdig. Direkt efter passet behöver man bara äta något litet, till exempel en banan, men sedan bör man äta en ordentlig måltid så snart som möjligt. Att äta direkt efter passet gör att man avbryter den nedbrytningsprocess som kroppen inledde under träningen. Det är därför viktigast att äta kolhydrater direkt efter träningen, som ger snabb energi. I det senare målet ska man satsa på att också få med protein, eftersom det är proteinet som kroppen kommer att använda som byggstenar för att göra musklerna starkare.

Slutligen är det mycket viktigt att man ser till att få tillräckligt mycket sömn när man tränar regelbundet. Det är med andra ord inte bara efter ett träningspass som man ska se till att sova sina 7 timmar, utan varje dag – sömnbrist är ju något som byggs upp över tid, och som inte går att fixa med bara en natts god sömn. För att se till att man inte vaknar med värk eller stelhet som kan störa träningen kan det vara bra att använda sig av en Tempur-kudde. Den ger nämligen ordentligt med ergonomiskt stöd åt huvud och nacke, vilket betyder att man inte riskerar att sova i en konstig position som får negativa effekter dagen efter. Du hittar både Tempur-kuddar och sköna sängar att sova ut i på Sleepo.se.