Hur kommer man igång?

Träna ensam eller med folk

Om du inte har lust att träna ensam, kan en träningskompis gå att hitta relativt snabbt. Nästan alla har någon på arbetet eller i sin närhet som också strävar efter att börja röra på sig mer. Kanske en kollega eller en nybliven mamma som vill komma i form igen. Det kan vara vem som helst och tillsammans kan ni sporra varandra.

Ibland kan det kännas motsträvigt att ge sig in på ett flashigt gym med muskelknuttar och trådsmala tjejer. Man kanske själv känner sig som en elefant i tights eller gillar helt enkelt inte att träna bland folk. Det är helt i sin ordning. Ingen påstår att du måste börja på gym. Det går alldeles utmärkt att träna hemma eller utomhus. Idag finns det dessutom massor av träningsredskap som inte kostar så mycket. Till en början kan du köpa dem och träna i hemmets egen lugna vrå när det passar dig. Både bra löpband och spinningcyklar går att köpa för ca 2000 kr och även om de billiga alternativen inte kan mäta sig med gymmets utrustning, så kan de vara en bra början innan du har kommit i ordentlig form.

Sätt upp delmål

Att satsa stort från början när man vet med sig att man inte är en stortränare brukar i regel inte löna sig i längden. Sätt upp realistiska delmål som du vet att du kan klara av och var särskilt snäll mot dig själv i början. Ta till exempel en 12-veckorsperiod och bestäm dig för att du ska klara en viss runda på 30 minuter inom dessa veckor. Klarar du av mer är det bara att lyfta på hatten. Bestäm dig inte för att sluta röka, börja träna, gå ner 15 kg och skippa alla choklad direkt. Det håller oftast inte.