Träna intervaller och få bättre kondition

Den bästa metoden för att få upp konditionen och flåset rejält är att träna intervaller. Intervallträning innebär att du tränar högintensiva träningspass i omgångar och vilar mellan sessionerna. Många träningssajter tar upp just intervallträning som positiv träningsmetod när de skriver om träning. Det beror på att intervaller ger extra styrka och kondition och tränar din syreupptagningsförmåga.

Här nedan ska det beskrivas vad aeroba intervaller respektive anaeroba intervaller är.

Aeroba intervall

Om du tränar aeroba intervaller, betyder det att du utför långa intervaller. Dvs, du tränar hårt i några minuter med en puls på 80-95% och vilar i ungefär lika lång tid. Du kan springa i 2-8 minuter och vila i 1-3 minuter. Sammanlagt tränar du i 6-8 omgångar med en total tid på 15-40 minuter. Tänk på att när du vilar ska du inte vara helt stilla. Småjogga eller gå i raskt tempo innan du sätter igång igen.

Anaeroba intervaller

Anaeroba intervaller, handlar om korta intervaller. Du springer i max 1 minut med en puls på 60-100% av maxpulsen och sedan vilar du i max 1 minut. Total sett kan du göra 30 omgångar och hålla på i max 30 minuter.