Träningens viktiga sidor

Att träna är viktigt av flera olika anledningar. Dels för att man ska hålla sig i form men också för att förbättra sin koncentration i skolan samt för att hålla vikten, eftersom man behöver förbränna lika många kalorier som man äter för att inte istället gå upp i vikt. Dessutom är träning viktigt för att förebygga dålig hälsa när man blir äldre samt för att helt enkelt må bättre och bli lyckligare. När man tränar så frigörs olika substanser i kroppen som fungerar som små belönande ämnen som färdas ut i kroppen och gör människor lyckligare ur ett rent biokemiskt perspektiv. Ämnen som dopamin och endorfiner färdas ut i kroppen från hjärnans belöningscentrum. Att träna kan alltså ge ungefär samma lyckorus och kickar som att äta, men med den skillnaden att träningen är betydligt mera nyttig för kroppen och hälsan. Även när man äter, inte minst mat som innehåller mycket socker, så får kroppen ta emot olika belöningssubstanser. Men när det gäller socker så kan sockret faktiskt vara beroendeframkallande och därmed väldigt dåligt, åtminstone enligt vissa forskare. Att istället idrotta är inte lika allvarligt, utan där är risken för att utveckla ett beroende inte alls lika närvarande.

Den som vill träna bör försöka hitta en träningsform som denne trivs med, som till exempel löpning (med ett par fina joggingskor underlättar) eller simning. Träning brukar bli ännu roligare och därmed också mer belönande för individen om man tränar något som man tycker om att göra. Att hålla på med en idrott där man tränar eller tävlar i lag eller att träna med någon kompis, kan vara extra tillfredsställande och roligt, så det bör man försöka efterstäva om man har möjlighet till det.

Hur ofta bör man egentligen träna och hur mycket? Ja, det beror ju lite på vad man har för ambitioner med sin träning och varierar lite från person till person också. Olika personer har olika hög eller låg metabolism, eller ämnesomsättning som det också heter. Och vissa personer som jobbar med något där man rör mycket på sig och ständigt är på vift i flygande fläng, till exempel med bemanning i Stockholm och därmed ofta rör sig mellan olika arbetsplatser varje dag, får ju mer motion. Ett annat jobb där man får väldigt mycket motion helt gratis är om man jobbar som cykelbud, eller om man delar ut reklam eller tidningar och gör det i hyreshus och tar trapporna.

Man bukar säga att man bör gå 10 000 eller 15 000 steg varje dag, men det kan förstås ersättas av motion som cyklande eller simning. Man bör även försöka röra på sig i ett ganska högt tempo (lite ökad puls eller lätt svettig) åtminstone 30 minuter per dag. För mycket stillasittande är dåligt.